Visst är det störigt? Du har bestämt dig för ett nytt namn, du har tagit fram logotyp, grafisk profil och strategier. Du ska bara kolla om domänen du vill ha är ledig. Det är den! Du lägger det på is, väntar ett par dagar och ska genomföra köpet av domän, kanske med webhotell också. Så är domänen inte längre ledig? Vad i helv*te?
Mer information i inlägget
-
Varför är din önskade domän inte längre ledig?
-
Vilka är riskerna?
-
Så förebygger du i bästa mån
Varför är din önskade domän inte längre ledig?
Spårning och loggning av din sökning
När du använder en osäker eller populär domänregistrators sökvertyg loggas och sparas din sökning. Dessa tjänster för ofta register över sökta domäner för marknadsförings- och affärsinformationssyften.
Datadelning med tredje part
Många registrar- och WHOIS-tjänster delar data med tredje part, inklusive domänmäklare och spekulanter. Dessa enheter övervakar trender inom domänsök för att identifiera potentiellt värdefulla domäner.
Domain Front Running
Vissa domänmäklare eller spekulanter kan använda sig av en praxis som kallas Domain Front Running, som innebär att de registrerar en domän omedelbart efter att ha upptäckt någons intresse för den. Avsikten är att sälja den vidare till ett högre pris till den ursprungliga sökaren.
Vilka är riskerna?
Ökad kostnad för domänregistrering
Om en mäklare eller spekulant registrerat domänen du var intresserad av, säljer de den oftast till ett betydligt högre pris. Du kan få betala en premie för att förvärva domänen från dem.
Risk att förlora domänen
I vissa fall kanske du inte kan säkra domänen alls om en mäklare bestämmer sig för att behålla den eller om den köps av någon annan som övervakade liknande sökmönster.
Så förebygger du i bästa mån
För att undvika hinder på vägen, följ säkra sökrutiner.
Anlita någon som hjälper dig
Anlita någon som har dunderkoll på sånt här, exempelvis dotkeeper.com eller andra aktörer. De ser till att ditt varumärke skyddas online på bästa sätt.
Använd välrenommerade WHOIS-verktyg
Använd WHOIS-tjänster kända för integritet och säkerhet. Dessa verktyg minimerar datadelning och loggning.
Använd exempelvis:
- Internetstiftelsen: https://iis.se/
- ICANN WHOIS: https://lookup.icann.org/en
Undvik populära registrarsökningar
Undvik att använda domänsökverktyg på stora registrarwebbplatser för att förhindra spårning och potentiell domänstart.
Undvik exempelvis:
- GoDaddy: https://www.godaddy.com/en-uk
- Namecheap: https://www.namecheap.com/
- Bluehost: https://www.bluehost.com/
Genom att vidta försiktighetsåtgärder kan du minimera risken att förlora din önskade domän till mäklare eller spekulanter.
Låt oss hjälpa dig välja domän
Vill du att vi hjälper dig välja domän och förebygga att dina önskade domäner inte blir uppköpta innan du hunnit trycka på knappen?